WEB-TIPS
Корисне веб-дизайнерам

Ви увійшли як Гість | Група "Guests"
Реклама...
RSS
Ви увійшли як Гість | Група "Guests"
Статистика
RSS
Ви увійшли як Гість | Група "Guests"
Ви увійшли як Гість | Група "Guests"
Календар
RSS
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Ви увійшли як Гість | Група "Guests"
Block title
RSS
Block content
Ви увійшли як Гість | Група "Guests"
free components and galleries

Web-Tips » 2011 » Січень » 4 » Словник термінів веб-дизайну
1:43 AM
Словник термінів веб-дизайну

     Веб-сайт, або просто сайт (англ. website, від web - павутина, "веб" і site - "місце") - це одна або сукупність веб-сторінок, доступних в інтернеті через протоколи HTTP/HTTPS; Веб-сайт - це місце в інтернеті, яке визначається своєю адресою (URL), має свого власника і складається з веб-сторінок, які сприймаються як єдине ціле.

     Хостинг - це послуга по розміщенню вашого сайту в Інтернеті. При цьому вам надається певний об'єм місця на вінчестері серверу, що має цілодобове підключення до Інтернету. Компанії, що надають подібні послуги, називаються хостинг-провайдерами або хостерами.

     Доменне ім'я - це літерне позначення вашого сайту. Всі комп'ютери в Інтернеті насправді позначаються числами, наприклад, 213.180.194.129, але звичайним людям досить важко запам'ятати такий набір чисел. Тому були придумані літерні адреси - домени. Числа в якості позначень серверів залишаються, але їм співставляються літерні назви. Наприклад, популярна пошукова система Яндекс має доменне ім'я www.yandex.ru, що інтерпритуєтся операційною системою вашого комп'ютера аналогічно числовому ряду 213.180.194.129. Домени записуються латинськими літерами. На даний час також здійснюється реєстрація доменів кирилицею.

     HTML (від англ. Hypertext Markup Language - мова розмітки гіпертексту) - це стандартна мова розмітки документів у Всесвітній павутині. Всі веб-сторінки створюються за допомогою мови HTML (або XHTML). Мова HTML інтерпретується браузером і відображається у вигляді документа, зручному для людини.

     CSS (Каскадні таблиці стилів) - це технологія опису зовнішнього вигляду документа, написаного мовою розмітки. CSS використовується творцями веб-сторінок для завдання кольорів, шрифтів, розташування і інших аспектів представлення документа. Основною метою розробки CSS було розділення вмісту (написаного на HTML або іншій мові розмітки) і представлення документа (написаного на CSS).

     XML (англ. eXtensible Markup Language - розширювана мова розмітки - рекомендована Консорціумом Всесвітньої павутини мова розмітки, що фактично є зведенням загальних синтаксичних правил. XML - текстовий формат, призначений для зберігання структурованих даних (замість існуючих файлів баз даних), для обміну інформацією між програмами, а також для створення на його основі більш спеціалізованих мов розмітки (наприклад, XHTML), іноді званих словниками. XML є спрощеною підмножиною мови SGML.

     JavaScript - скріптова мова, що найчастіше використовується при створенні сценаріїв поведінки браузера, що вбудовуються у веб-сторінки. Є однією з реалізацій мови ECMAScript. Назва "JavaScript" є зареєстрованою торговою маркою компанії Sun Microsystems, Inc.

     PHP: Hypertext Preprocessor - ("PHP: препроцесор гіпертексту") скріптова мова програмування, створена для генерації HTML-сторінок на веб-сервері і роботи з базами даних. В даний час підтримується переважною більшістю провайдерів хостингу. Входить в LAMP - "стандартний" набір для створення веб-сайтів (Linux, Apache, MySQL, PHP (Python або Perl).

     MySQL - вільна система управління базами даних (СУБД). MySQL є власністю компанії MySQL AB, що здійснює розробку і підтримку додатку. Розповсюджується під GNU General Public License і під власною комерційною ліцензією, на вибір. Крім цього компанія MySQL AB розробляє функціональність за замовленням ліцензійних користувачів, саме завдяки такому замовленню майже в найраніших версіях з'явився механізм реплікації.

Категорія: Словник термінів веб-дизайну | Переглядів: 3223 | Додав: Tana | Теги: css, провайдер, Javascript, php, mysql, html, домен, XML, хостинг, сайт | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]